Kas telefoni teel metsaostjad pakuvad parimat hinda?

Kas telefoni teel metsaostjad pakuvad parimat hinda?

Eestis on vägagi igapäevane olukord metsaomaniku jaoks, kui saadakse agressiivse loomuga telefonikõne metsafirmadelt, kes kohe nüüd ja praegu ostaks metsa ära parima võimaliku hinnaga. Tavaliselt hakkab ostja metsaomanikku kärmesti mõjutama väidetega, et metsahinnad on alla minemas või et tema mets on juba vägagi üleküps ehk kohe on vaja müüa, muidu enam tulu ei saa ning ainult täna ostab ta sellise hinnaga, mis garanteerib metsaomaikule võimaliku parima tulu.

Eesmärk on tavaliselt metsaomanik kiiresti notari juurde saada, et takistada teise kainet analüüsimisvõimet ja sooritada müük meeldiva vestluse või emotsiooni ajel. Kas telefoni teel ostja pakub parimat hinda ja mida sellistel puhkudel kaaluda, niisugust teavet üritamegi jagada, kuna puutume oma töös taoliste juhtumitega pidevalt kokku. Enamasti tegelevad kojuhelistamisega firmad, kes ise end kuskil väga ei reklaami. Nagu üks taoline helistaja meile sõnas: «Miks te avalikult reklaamite? Hinnad lähevad nii kõrgeks, mingit kasumit nii ei teeni». See lause ütleb rohkem kui tuhat sõna. Koju helistatakse eesmärgil teenida suuremat ja lihtsamat tulu. Reeglina on enamik kojuhelistajaid vahendajad, kes kinnistud suure vaheltkasuga järgmisele vahendajale kohe edasi müüvad, enne kui lõppostja notari juurde tuleb. Meil endal on ehe näide varnast võtta. Meile helistas vanem inimene ja soovis teada, mida meie tema metsa eest maksaksime. Tuli välja, et kojuhelistaja oli leppinud kokku hinnaks suhteliselt madala ostusumma, millega klient notari juurde meelitati. Kuid notarisse kohale jõudes ootas metsamüüjat ees halb üllatus: müüja seati fakti ette, et nüüd on hind kolm korda odavam, kuna metsal on kõik Eestis teadaolevad piirangud peal ja raiuda ei pidavatki miskit saama. See oli loomulikult lausvale. Hiljem ostsime me selle kinnistu pea kaks korda kõrgema hinnaga kui algselt metsaomanikule notari juurde minekul pakuti. See loomulikult ei tähenda, et ei oleks olemas ka ausalt kauplevaid metsafirmasid, kes ostavad kinnistuid helistamise teel õiglase hinnaga. Kuid enamike helistajate eesmärk on siiski saada kinnistu odavamalt kätte, sest avalikult end reklaamides poleks nad konkurentsivõimelised.

Kuidas ära tunda õiglase hinna pakkujat?